BMG
Stichting Bossche Milieugroep

Renovatie Gestelse buurt met duurzaamste flat van Den Bosch

flat2

Het flatblok tegenover het provinciehuis in Den Bosch van eind jaren 50 aan de Guido Gezellelaan gaat voorjaar 2020 tegen de vlakte. Er komen 31 nieuwe appartementen met met glazen gevels en zonnepanelen en planten op het dak. 4 bouwlagen, sociale huur. Het moet de duurzaamste flat van Den Bosch worden. Sloopmateriaal wordt zoveel mogelijk hergebruikt. Of in de nieuw te bouwen flat, of op andere bouwprojecten of voor andere doeleinden." Duurzaamheid zit 'm volgens BrabantWonen ook in een bijna energieneutraal gebouw.

De appartementen worden geïsoleerd en hebben in de volle breedte een balkon met glazen panelen. ,,Als je die dicht doet, kan het balkon ook als serre dienen. Deze ruimte is een buffer tussen de woonkamer en de koude of warme buitenlucht. De verwarmde lucht die er wordt opgevangen, wordt gebruikt voor de ventilatie en verwarming van het appartement. De zonnepanelen op het dak zorgen voor elektra en warm water, de dakbeplanting zorgt voor isolatie en verkoeling tijdens hete zomers.

BrabantWonen verwacht in 2021 met de nieuwbouw te beginnen. De sloop en nieuwbouw is het begin van een nieuw stukje Gestelse buurt. De sloop van de flat aan de Rodenbachstraat staat vóór de zomer op de planning. Daar komt eenzelfde flatgebouw met 31 appartementen. De vier flats aan de Frans Erensstraat, Albert Verweijstraat, Frederik van Eedenstraat en de Bilderdijkstraat volgen later.

flat